Стара пословица каже:
„ Да би упознао један народ седни за његов сто, пробај његову храну и пиј његово вино, онда ћеш упознати какви су то људи.“Врањска кухиња настала је под дејством оријента односно Турака и суседа, тј. Македоније и Бугарске. Као и у целој српској кухињи тако и у Врању има веома добрих ресторана и специјалитета. Врањски ресторани, са изванредном кухињом и у занимљивом амбијенту, удовољиће најпробирљивијим гурманима.
Традиционални бисери врањске кухиње су разне пите, споља хрскаве, а унутра сочне. А то су: зељанице – од  разних хранљивих састојака зелене боје – ливадско зеље, спанаћ, коприва,  празилук, пропећ – пита од једне коре са смесом од јаја и сира обликоване на јединствен начин, слана баница – пита од већег броја увијених танких кора са сиром, слатка баница са ренданим јабукама и шећером, сеченица – масивна пита са сиром, пита са тиквом и мантије. Типично јело за овај крај је САМСА– празна пита, преливена киселим млеком уз додатак белог лука.

Од салата треба издвојити трљаницуљутеницусалату са сувим паприкама и куваним кромпиром, затим са сувим паприкама и туцаним орасима. А што се тиче главних јела треба споменути: ђувеч тарана са пилетиномкасапски ђувеч, виноградарска јанија, паприкаш, мусака, пуњене суве паприке посне и блажне, сарме од киселог купуса, и гравче на тавче.

Не мање битне су и врањске посластице и то: гемиш (црвенци), татлије (брдарице), ванилицегурабијебаклавеи старе парене торте са орасима.

Климатски услови Врања су погодни за узгој винове лозе и воћа. Тако да је Врање познато и  по добром домаћем вину и ракији.

Врањска трпеза обилује зачинима и тестенином и јаким алкохолним напицима. Врање са својим великим бројем кафана, кафеа, барова, клубова, пицерија и дискотека пружа својим гостима широку лепезу забаве за свачији укус. Незабораван провод, као један од најлепших утисака из Врања, натераће вас да поново дођете у овај град. Врање је место где се добро једе и притом ужива. А то се не може описати и дочарати, то треба осетити. Па изволите… Дођите…