Налази се у селу Лепчинце. Претпоставља се да је подигнут у XIV веку за време Краља Милутина. Ова претпоставка је поткрепљена чињеницом да у близини постоје темељи Спасовданске цркве која је по облику градње слична манастиру Пантелејмон, а сама црква датира из XIV века, како је забележено у записима.

Манастир Светог Панталејмона је  метоx манастира Светог Прохора Пчињског. У периоду од 1952. до 1992. године, манастир је био запуштен. Доласком архимандрита Пајсија 1992. године на Прохор, почела је обнова манастира Св. Стефан и  Св. Пантелејмон. Од 1999. године, манастир је женски са Игуманијом Стефанидом на челу, и данас у њему има 15 монахиња.

Манастир је посвећен  Св. Пантелејмону, светитељу из IV века који је изучавао лекарске науке и лечио народ. Био је  познат по томе да је налазио лека и за болести које други лекари нису лечили. Завидни лекари су га оптужили као хришћанина. Пантелејмон је изведен пред царски суд и стављен на муке, али му се Господ Бог јавио у сну и избавио га из затвора. Након тога, осуђен је на смрт. Кад је казна требала да се изврши, џелат га је мачем ударио по врату, али се мач пребио као да је од воска. Џелат га није посекао, док Пантелејмон (свемилостиви) није завршио молитву. Св. Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу (што је једна од седам светих тајни у црквеном богослужењу) и јелеосвећењу (премазивање болесника посебно припремљеним јелејем – уљем).

Манастирски комплекс чине манастирска црква, звоник, конаци (монашки и гостински), амбар-сувенирница, манастирска порта и ограда.