Изграђена је око 1850. године, а у музеј је претворена 18. јуна 1967. године. Отворена је за јавност као спомен кућа великог српског књижевника Боре Станковића. Налази се у Баба Златиној улици, која је добила име по баба Злати, Бориној баби по оцу.
Имајући у виду значај, дубину и вредност Бориних дела, чување куће у којој се родио и провео део живота, један је од најбољих начина на који се одужујемо, не само нашем Бори, већ и свима онима који због Боре долазе у наш град. Овај топли дом Бабa Злате, у коме је рођен див српске књижевне сцене, крије никада довршену причу о Бори и његовом детињству и одрастању у Врању и ми га љубоморно чувамо.
Јединствене лепоте, Музеј кућа Борисава Станковића не представља само архитектонско благо. Са статусом споменика културе од националног значаја, чувар је једног прошлог времена, чији се мирис и слика још увек разлежу авлијом. Након пола века постојања Музеј куће захваљујући локалној самоуправи и ресорном министарству урађени су рестаураторско-конзерваторски радови уз пуно поштовање очувања аутентичности
У дворишту се налази башта, стари дуд, шимшири, винова лоза, калдрма и бунар, као и летња кухиња. У Музеј кући Боре Станковића изложени су предмети који су припадали писцу и члановима његове породице, као и плакати, фотографије позоришних представа и издања његових књига.