Људска жеља за путовањем и истраживањем је универзална, због чега туризам мора бити отворен за свако уживање. Тако и многе друштвене и економске користи које туризам доноси морају бити доступне свима .
Светски дан туризма 2021. истиче моћ „ Туризма за инклузиван раст “.
Обележавајући овај дан, изјављујемо своју посвећеност да ће се, како туризам расте, користи које долазе осетити на свим нивоима нашег широког и разноликог сектора, од највећих авиопревозника до најмањег породичног предузећа.
Данас поново потврђујемо наше обећање да, док будемо ишли напред и радили на изградњи просперитетнијег и мирнијег света кроз туризам , никога нећемо оставити иза себе .
То је залог који је и благовремен и неопходан. Пауза у међународним путовањима узрокована пандемијом јасно је показала важност туризма за наша друштва. Економски и друштвени утицај осетио се далеко изван самог сектора. А на многим местима најтеже су погођени најугроженији чланови друштва.
Радити на инклузивном расту значи свима омогућити бољу визију туризма. Само на овај начин поновно покретање туризма може доћи до људи и заједница којима је тренутно најпотребније и изградити темеље за бољу будућност за све.
Поздрављам све наше чланове, придружене чланове, владе, дестинације и предузећа да нам се придруже у обележавању овог дана, који се слави као значај туризма за сваки део нашег друштва, који је очигледнији него икада раније.
Зураб Полоикашвилигенерални секретар Светске туристичке организације
Срећан Дан туризма!