8. Фестивал европског филма ове године поново на турнеји по градовима широм Србије.
Фестивал европског филма, осму годину заредом доноси најновија европска филмска остварења у баште, биоскопе на отвореном, ЕУтека библиотеке и културне центре широм Србије. До краја августа, путујући Фестивал европског филма гостује у 9 градова са 6 филмова, а након тога ће бити укључено још 18 филмова најбоље европске продукције, које ће српска публика бити у прилици да види током јесени.
Свечано отварање овогодишњег фестивала биће у Врању у Јавној библиотеци ЕУтека мреже “Бора Станковић”, 3. јуна у 19 часова, где ће фестивал отворити шпански филм “Тишина других”. Публика у Врању ће уживати у филмовима све до 7. јуна 2019. године.
Улаз је  слободан.
Фестивал организују Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду у сарадњи са локалним градовима и културним центрима.

Програм:
понедељак 3.6.2019.
19ч
ТИШИНА ДРУГИХ
Алмудене Караседо, Роберта Бахара (2018)
Земље: Шпанија, САД
Синопсис: Тишина других открива велику борбу жртава четрдесетогодишње шпанске диктатуре под генералом Франком, које и дан данас траже правду. Сниман током шест година, филм прати преживеле који припремају револуционарну „аргентинску тужбу“ и боре се против тишине о злочинима против човечности и приказује земљу која је и даље подељена после четири деценије демократије.
Жанр: Документарац

уторак 4.6.2019.
17ч
ДИЈАМАНТИНО Габријела Абрантеса и Даниела Шмита (2018)
Земље: Португал, Франце, Бразил
Синопсис: Дијамантино, највећа светска фудбалска звезда, губи свој карактеристични осећај за лопту и, осрамоћен, завршава каријеру. Трагајући за новим смислом живота, интернационална икона креће на урнебесну одисеју и на том путу сусреће се са нео-фашизмом, избегличком кризом, генетским модификацијама и потером за извором генијалности.
Жанр: Драма, комедија

среда 5.6.2019.
17ч
БЕЛГИЈСКИ КРАЉ Петера Бросенса и Џесике Вудворт (2016)
Земље: Белгија, Холандија, Бугарска
Синопсис: Краљ Николас III је усамљеник који осећа да живи погрешан живот. Креће у званичну посету Истанбулу са британским редитељем, Данканом Лојдом, ког је Палата унајмила да сними документарац који треба да прикаже монарха у бољем светлу. Краљ сазнаје да је Валонија, регија на југу Белгије, прогласила независност и он мора сместа да се врати кући како би спасио краљевство. Чак је објавио да ће сам написати говор. Док се спремају да крену, соларна олуја удара земљу и изазива прекид комуникације и ваздушног саобраћаја. Нема телефона. Нема авиона. Да ствари буду горе, обезбеђење у Турској одбија краљев предлог да се кући врате колима. Међутим, краљ нема намеру да седи и чека да олуја прође. Лојд смишља план за бекство које укључује цветне хаљине и Бугаре који певају.
Жанр: Драма, комедија, Роад Мовие

четвртак 6.6.2019.
17ч
КРВАВО МЛЕКО Ибера Шаруела (2017)
Земља: Француска
Синопсис: Пјер је тридесетогодишњи млекар. Живот му се врти око фарме коју је наследио, крава, сестре која је ветеринар и родитеља. Када се у Француској појаве први случајеви епидемије, Пјер сазнаје да је једна од његових крава заражена. Фарма је све што има и он ће урадити све како би је спасио.
Жанр: Драма

петак 7.6.2019.
15ч
СТРАНАЦ У РАЈУ Гвида Хендрикса (2016)
Земља: Холандија
Синопсис: У једној учионици на Сицилији, унутар зидина Тврђаве Европа, недавно пристигле избеглице слушају предавања наставника који има неке прилично неуравнотежене особине. У једном тренутку он немилосрдно одбацује избеглице – у другом их смирено грли. На граници документарца и фикције, СТРАНАЦ У РАЈУ истражује односе моћи између Европе и избеглица. Европа је представљена као наставник који вуче свој разред избеглица у очај. Молба која се граничи с неморалним; добродошлица пуна кривице и компромис између њих који постаје званична политика: СТРАНАЦ РАЈУ је непоколебљив филмски есеј о механизмима уз помоћ којих Европа задовољава потребу избеглица за срећом.
Жанр: Документарац

ДАЛЕКИ ЛАВЕЖ ПАСА Симона Леренга Вилмонта (2017)
17ч
Земље: Данска, Шведска, Финска
Синопсис: Десетогодишњи Олег живи у источном делу Украјине – ратној зони у којој често одјекују противваздушне ватре и ракете. Понекад су ови звуци далеко, а некад застрашујуће близу. Иако су многи напустили ово опасно подручје, Олег је остао са својом баком која је о њему бринула откако му је умрла мајка. Немају куда да оду. Чекајући да се рат заврши, Олег проводи време са својим млађим рођаком Јариком и старијим дечаком Костјом. Заједно иду у авантуре, причају о томе шта чини правог мушкарца, тестирају своје границе – али некад оду предалеко. Овај филм прати једну годину Олеговог живота и наглашава везу коју има са баком. Држећи се Олегове приче, Далеки лавеж паса приказује какав ефекат рат има на децу.
Жанр: Документарац