Представници ТО Врање, боравили су данас у манастиру Светог Николе где су се током радне посете састали са протонамесником Ведраном Костићем.

Директор ТО Врање, Стефан Филиповић разговарао је са протонамесником Костићем и пријатељем манастира, о постојећој сарадњи и садржајима којима би допринели већој видљивости манастира и препознатљивости када је реч о сакралном туризму.

Како се чуло на састанку, манастир Свети Никола носи историјску улогу као духовни центар Врања и околине, који у себи баштини реликвије из периода раног хришћанства. Ова православна хришћанска богомоља ускоро ће обележити 690. година постојања, што је била још једна од тема разговора.

Кад је Врање први пут добило викарног епископа не би се могло рећи без писаних докумената. У синђелији митрополита Климента, писаној грчким језиком 1550. године, написано је да је посвећен за митрополита Скопља, Врања и Жиглигова. У њој се прети анатемом сваком оном ко му се не би хтео покоравати.

Према речима протонамесника забележена су и два случаја чудесног излечења која се приписују Богородичином уљу из кандила.

Иначе, према Повељи Краља Душана, стоји забележено да је манастир Светог Николе метох манастиру Хиландар на Светој Гори.