У циљу подршке руралном туризму као кључног начина у борби против депопулације,промоцију инклузије и смањење регионалних неједнакости у приходима и развоју, Светска туристичка организација (UNWTO) покренула је такмичење.

Сврха такмичења јесте подстицање најбољих идеја које ће помоћи руралним заједницама да се опораве од утицаја пандемије. Ово такмичење намењено је пројектима у раној фази развоја, a пријаве су отворене до 1. јула 2021. године.

Конкурс се односи се на пројекте који подстичу стварање радних места и прилика, промовишу оснаживање жена и младих и граде могућности за рањиве групе у руралним подручјима; који се односе на промоцију и заштиту природних ресурса, укључујући решавање негативног утицаја туризма на климатске промене, решавање питања отпада и заштите природних ресурса; стартапи који пружају иновативна решења кроз нове пословне моделе, инструменте који промовишу приступ финансијама, тржиштима и маркетингу за туризам у руралним подручјима и за пројекте усмерене на употребу нових технологија или иновација за конкурентност и унапређење руралног туризма.
Услови учешћа подразумевају иновативност, раст посла, тестиран пословни модел, ширење тржишта, посвећеност циљевима одрживог развоја као и релевантност теме.
Поред ових критеријума, евалуираће се и други захтеви за одабир, као што су: тржишни потенцијал, одрживост, друштвена одговорност, социјалне иновације, економски утицај, утицај на околину, утицај на управљање дестинацијом.
Одабрани кандидати имаће менторство UNWTO и врхунских партнера, прилагођену подршку за стартапе, могућности улагања, делимично укључивање у UNWTO мрежу за иновације, делимично уврштавање у UNWTO пилот пројекат „Најбоља туристичка села“, могућности стипендирања за Туристичку онлајн академију, прилика за представљање стартапа на 14. Генералној скупштини UNWTO у Маракешу, у Мароку.

Образац за регистрацију доступан је на интернет страници ОВДЕ.

Више информација о самом такмичењу можете погледати ОВДЕ.