„Традиционалну укуси југа – Врањска Бања 2019“ назив је манифестације која је у суботу, 10.августа, први пут одржана у Врањској Бањи са циљем промоције врањске кухиње, али и јела карактеристична за југ Србије.
Идеја организатора је била да на једном месту окупи љубитеље кувања, у овом случају једног несвакидашњег јела – гулаша од телећих репова. На истом месту, нашле су се и домаћице које су присутнима представлие своје вештине у мешењу пита из врањског краја и околине, а пре свих, самсе.
Љубинка Стевановић из Владичиног хана је, према оцени жирија, умесила најукснију самсу, која јој је донела прво место на овом такмичењу . Друго место припало је Слађани Ђорђевић из Врањске Бање, а треће место добила је Милица Ђорђевић, такође из Врањске Бање
Гулаш од телећих репова, старо јело са југа Србије,припремало је 13 екипа. У изузетно јакој конкуренцији, жири ког су чинили Стефан Илић, професор гастрономије, Душан Анђелковић, представник Туристичке организације Врање и Чеда Крстић Апсанџија, једногласно су саопштили да је најбољи гулаш направила екипа „Кицко“, чији је укус гулаша освојио непца стручног жирија, а као награду су добили котлић са сталком. Друга награда у виду сача, припала је члановима екипе „Дринк тим“, док је трећа награда, пекач, отишла у руке екипи „Гага“. Изузетно весела атмосфера такмичара и посетилаца, употпуњена је и након проглашења награда, игром КУД –а „Врелац“ из Врањске Бање, наступом виртуоза на хармоници Слободана Јовановића из Врања и на крају, трубачким оркестром „Весели Врањанци“ на челу са Немањом Димићем.
Организатор манифестације „Традиционалну укуси југа – Врањска Бања 2019“, била је Туристичка организација града Врања.